Продавець СКИФ интернет-магазин техники и электроники. розвиває свій бізнес на Prom.ua 3 роки.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
144 відгуків
Лови Скидку 10% и 5% на Теплоизоляцию!Акция!
СКИФ
+38(067)634-17-96
+380675604949
+380675604949
Виталий.(Строительство)
+380676341796
Алла(Бытовая техника)

Як правильно вибрати сковороду

Як правильно вибрати сковороду
Як правильно вибрати сковороду. Вся правда про матеріали сковороди: переваги і недоліки. Як підібрати сковороду за типом покриття. Які сковорідки найкращі або секрет ідеальної сковороди

27.02.18

 

 

Вся правда про матеріали сковороди: переваги та недоліки

Думаєте, сковорідки з антипригарним покриттям повинні помирити шанувальників різних «сковородко-металів»? Не тут-то було! Так, вони легкі, на них не підгорає їжа і витрата жирів мінімальний, їх просто мити. Але на антипригарном покритті не можна довго смажити при високій температурі — виділяються токсичні речовини. Робимо висновок: в арсеналі кухонного начиння повинно бути декілька сковорідок.

1. Чавунна сковорода: надійно і довговічно

«Фішка» чавунної сковороди — рівномірний розподіл тепла і повільне охолодження. За рахунок цього продукти в ній не тільки обсмажуються, але і тужать, як у печі. Чавунна сковорода підходить для продуктів, які потребують тривалого готування. Її можна нагрівати сильніше алюмінієвої, використовуючи для приготування страв на грилі.

uploadУвага, сюрприз! Під час використання чавун набуває антипригарні властивості: в процесі смаження в сковорідці утворюється жирова плівка, яка посилюється від готування до готування. Їжа в такому посуді практично не пригорає.

Чавунні сковороди невибагливі і довговічні:

  • не тускніють,
  • не деформуються,
  • доглядати за ними нескладно — досить обполоснути водою і насухо протерти.

«Мінуси» чавунних сковорідок — вага і... крихкість металу. Якщо слабка жіноча рука здригнеться і сковорода додасться до підлоги, то цілком може розколотися. Щоб сковорідка прослужила багато років, не мийте її миючими засобами, що видаляють жир і руйнують придбану нею плівку.

Принісши додому новеньку чавунну сковорідку, не готуйте на неї відразу.

  • Вимийте її і просушіть.
  • Рясно змастіть маслом або жиром дно і краї.
  • Прожарити на вогні або в духовці 10-15 хвилин.

Тільки після такої підготовки чавун покаже себе з кращого боку.

2. Сковороди з нержавіючої сталі — вибір професійних кухарів

На сковородах з нержавіючої сталі без антипригарного покриття готують кухарі в ресторанах. І не випадково: нержавійка не змінює смаку і запаху продуктів, довго служить, не дряпається, легко миється. Вона швидко нагрівається і довго не остигає, тому однаково підходить для томління страви і для швидкого обсмажування, якщо сковороду попередньо сильно нагріти.

upload«Нержавійка» вимагає вправності: щоб продукти не прилипали до дна, їх потрібно класти в добре розігріту олію і часто перемішувати. Крім того, якщо «порожня» сковорода довго простоїть на полум'я, на ній утворюються некрасиві синьо-зелені розводи.

3. Алюмінієва сковорідка — найлегша

Алюмінієві сковороди легкі, але служать недовго. І чим вони легше, тим швидше приходять в непридатність.

uploadЯкщо вирішите купити сковороду з алюмінію, зверніть увагу на товщину її дна. Вона повинна бути більше 5 мм для смаження м'яса і не менше 2 мм — для млинців. Чим товщі стіни сковорідки, тим краще в ній розподіляється і зберігається тепло. Литий алюмінієвий посуд довго не остигає і ідеально підходить для приготування блюд, що вимагають тривалого приготування. Штампована сковорідка з тонким дном підходить тільки для газової плити. На електричній, де температура нагріву вище, вона відразу ж деформується з-за перегріву. Визначити тип сковороди можна за вагою: легка — штампована, важка — лита.

4. Мідна сковорода — для естетів від кулінарії

Оскільки мідь швидко нагрівається і остигає, в таких сковородах готують складні страви, контролюючи перепади температури. Внутрішню поверхню сковороди зазвичай покривають нержавіючої сталлю, оскільки мідь вступає в хімічну реакцію з багатьма продуктами.

uploadВсю Всю правду про матеріали сковорідок дивіться в наведеній нижче таблиці.

Матеріал Переваги Недоліки
Чавунна
  • рівномірно розподіляє тепло і повільно остигає
  • при використанні набуває антипригарні властивості
  • не тьмяніють з часом і не деформуються від перепаду температур
  • важкий вага
  • крихкий матеріал
Нержавіюча
  • покриття не дряпається
  • легко миється
  • швидко нагрівається і повільно остигає
  • підходить для томління страви і для швидкого обсмажування
  • продукти прилипають в погано розігрітій сковороді
  • потрібно часто перемішувати продукти, щоб не підгоріли
  • утворюються розлучення на стінках, якщо довго стоїть на вогні "порожня"
Алюмінієва
  • повільно остигає
  • легка
  • не довговічна
  • підходить для всіх пли
  • деформується при перегріві
Мідна
  • швидко нагрівається
  • швидко остигає

 

Як підібрати сковороду за типом покриття

У процесі приготування важливий не тільки вид сковорідки, але і матеріал, з якого вона зроблена. Від цього залежить смак їжі, допустима температура приготування, особливості догляду за посудом тощо.

  1. Антипригарне тефлонове покриття — хороший варіант для недосвідчених кулінарів: на ньому легко обсмажувати овочі, рибу і борошняні вироби. Але помішувати їжу в процесі приготування потрібно дерев'яною або пластиковою лопаткою, щоб не подряпати поверхню. Пошкодження захисного шару може спровокувати виділення шкідливих для здоров'я речовин з основного матеріалу сковороди. Тефлонове покриття руйнується від перегріву (більше 200 °C). Саме тому стали виробляти сковорідки з термочутливим індикатором — термоспотом. Зміна яскравості гуртка в центрі дна показує, що посуд нагрілася до 180 °C і потрібно завантажувати продукти, продовжуючи стежити за температурою. Мити тефлон можна тільки м'якою губкою.
  2. Головне достоїнство керамічної сковороди — довговічність. Навіть якщо ви відвернетеся від процесу приготування і зіпсуєте продукти, матеріал покриття від цього не постраждає. Кераміка витримує нагрівання до +450 °C, рівномірно прогріваючись і повільно остигаючи. Але не переносить різких перепадів температур, тому холодні або заморожені продукти кидати на гарячу кераміку не можна.
  3. Емальоване покриття захищає їжу від проникнення іонів металів. На гладкій поверхні емалі не розмножуються бактерії. Такий посуд використовують на будь плиті: газової, електричної, керамічної або індукційної. Миють вручну або в посудомийній машині. Незважаючи на гадану міцність емалі, при необережному поводженні на ній утворюються відколи. Незахищена емаллю сталь окислюється при контакті з їжею, іржавіє, а готові страви швидко псуються.
  4. Гранітне покриття, як і мармурове, являє собою плівку з дрібних мінеральних частинок. Воно підходить для приготування будь-яких страв, запобігає пригорання і прилипання їжі, його легко мити. Як будь антипригарне покриття, потребує дбайливого ставлення.

Про особливості кожного з покриттів дивіться в наведеній нижче таблиці.

Покриття Переваги Недоліки
Тефлонове
  • легко обсмажувати продукти
  • перемішувати їжу тільки дерев'яною або пластиковою лопаткою
  • покриття руйнується при перегрів
  • мити сковороду тільки м'якою губкою або серветкою
Керамічне
  • довговічна
  • витримує великі температури
  • рівномірно прогрівається і остигає
  • покриття не переносить різких перепадів температури
Емальоване
  • на поверхні не розмножуються бактерії
  • використовують на будь плиті
  • миють в посудомийці і вручну
  • при падінні утворюються відколи
  • пошкоджена поверхня іржавіє і страви швидко псуються
Гранітне та мармурове
  • страви не пригорають і не прилипають
  • легко мити
  • вимагає дбайливого ставлення

 

 

Які сковорідки найкращі або секрет ідеальної сковороди

Після того, як визначитеся з матеріалом виготовлення сковороди, зверніть увагу на її тип.

upload

Традиційні сковороди

  1. Сковорода-гриль в самий раз для тих, хто часто смажить м'ясо або рибу. Блюдо виходить соковитим за рахунок виділяється при смаженні соку, який накопичується в спеціальних канавках і менше випаровується. А також готується швидше, завдяки ребристої поверхні дна. Сковороди-гриль бувають різної форми: круглі і квадратні. Якщо перші звичніше, то другі місткішими.
  2. У сковорідки для випікання млинців повинні бути низькі борти для легкого зісковзування млинців.
  3. Довгасті (овальні) сковороди зручні для приготування риби.
  4. Дно сковорідки з рельєфним малюнком створює додатковий антипригарний ефект. Опуклості не дозволяють їжі контактувати з дном, збільшуючи шанс, що продукт не пригорить. Чим більш опуклий малюнок, тим краще. Зверніть увагу на товщину дна: сковороди з потовщеним шорстким покриттям можуть прослужити до 10 років, з комірчастим — до 6. При виборі сковороди враховуйте, що начиння з тонкими боками нагрівається швидко і нерівномірно, тому може втратити правильну форму.
  5. Зверніть увагу на кріплення ручки. Краще, щоб вона становила єдине ціле зі сковородою. Якщо ручка кріпиться болтом, то через деякий час покриття навколо місця кріплення зруйнується і ручка разболтается. Якщо ви плануєте випікати на сковороді в духовій шафі, купуйте начиння зі знімними або металевими ручками, що витримують температуру нагрівання до 450 °С.

Тепер ви знаєте, як правильно вибрати сковороду, щоб стати майстром обжарювання.